Brev från deltagare

Följande är ett brev som vi mottog från en deltagare från vår kurs ”Självförsvar för kvinnor” där hon beskriver sin upplevelse av den. Vissa delar av brevet är censurerat för att inte avslöja för mycket av vissa övningar då de måste upplevas för att man skall förstå syftet med dem.

 

Hej Johan, Jocke och Mattias!

Nu har det gått några dagar sedan utbildningen och jag måste bara ge er mer feedback än utvärderingen som skrevs med skakiga händer efter det sista ”överfallet”. Jag kan inte sluta tänka på utbildningsdagen helt enkelt. Den har gett så mycket positivt! Hoppas att min story kan ge er något om hur er kurs kan upplevas och varför man sökt.

 

Det jag fick vara med om i lördags har gett mig mer än något annat har gjort på väldigt länge. Jag har tänkt på dagen nästan all vaken tid sedan dess, gått igenom scenarion, gått igenom gamla obehagliga händelser (som med dagens kunskap inte skulle ha hänt överhuvudtaget, antingen genom att jag hade sett till att inte ha hamnat där, eller om det nu blev så, kunnat försvara mig), pratat om det med alla jag träffat (vänner på annan ort som sedan tipsat sina tonårsdöttrar, mina kollegor som blev peppade och jag föreslog för chefen som då satt vi vårt bord att ha detta som teambuildning, men jag tror inte att hon nappade tyvärr) – och jag har haft en oerhörd energi! Sovit väldigt lite men ändå haft mer energi än på många år. Min man har efter helgen fått utstå att vara oskyddad figurant här hemma och han märker att något har hänt med mig, han ser en inre fighter som jag har plockat fram, ett jävlaranamma som inte varit närvarande under lång tid. Jag ger inte upp utan ser möjligheter på att kunna ta mig loss – tyvärr blir det ju mest tekniskt (”här skulle jag kunna knäa dig, peta i ögat” m m) eftersom han inte är vadderad… Att få puckla på någon ohämmat gav mersmak 😉 (även om jag kände att jag kan ge mycket mer, om jag inte behöver ta någon som helst hänsyn – det var svårt att helt släppa personen bakom skyddsutrustningen).

 

Jag har en historia av långvarig utbrändhet bakom mig men är på god väg tillbaka. Att ha kört slut på sig på det sättet har också påverkat mig mentalt och det har tagit lång tid att bli av med känslan av oduglighet och misslyckande. Det som var början till en förändring var nog ett lönesamtal med högsta chefen och den usla löneförhöjning som följde och då jag kände att det fan i mig får vara nog med att bli överkörd och utnyttjad. Där någonstans började jag släppa min bild av mig själv som ”offer” och börja bli tuffare och då väcktes även lusten att träna självförsvar. Förutom att bli mer trygg när jag är ute ensam på kvällarna, hade jag också som mål (eller iaf önskan) med kursen att den skulle påverka mig mentalt på andra områden i livet. Lite som att ingen jävel ska få sätta sig på mig, varken fysiskt eller mentalt. Det målet har definitivt uppnåtts! Jag är själv förvånad över den påverkan som dagen hade, men det är häftigt. Det har varit mycket att processa och bearbeta, men inte i negativ bemärkelse. En jäkla skjuts framåt i den personliga utvecklingen!

 

Jag känner att jag absolut inte vill förlora något av den kunskap som jag fick med mig i lördags utan vill bygga på ännu mer och hålla den aktuell, så jag hoppas att det blir en fortsättningskurs inom kort (skriv upp mig på listan). Förutom det så verkar det vara en träningsform som passar mig och jag ska göra vad jag kan för att hitta något som kan ge mig motsvarande, nu när ni befinner er i Skellefteå. Johan nämnde olika kampsporter och jag får se vad det landar i – jag är ointresserad av en sport som kräver dräkter och med (för mycket) regler. Krav Maga verkar egentligen vara det som passar mig bäst och jag håller på att kolla upp kortare kurser på t ex sommaren om man kan kombinera med semester någon annanstans i landet (jag har även en barndomsvän som numera bor i Israel och ja, tanken har slagit mig att kombinera kurs och besök där…tänk om det klaffar!). Jag är helt peppad som ni förstår! Om ni har några förslag så ge mig dem! Kortkurser i Skellefteå, personlig träning om man kan dra ihop ett eget gäng, eller vad det kan vara. Steg ett blir att köpa mitts för hemmabruk för att inte tappa stinget.

 

Teorin ska jag inte glömma att nämna här – det var många bra saker som togs upp och som var en ögonöppnare. Jag kommer att bete mig annorlunda framöver. T ex när jag går till jobbet från bussen på morgnarna är det en man som alltid går åt mitt håll till en början och brukar gå några meter bakom mig, på jämnt avstånd. Vi passerar en gränd och sedan går vi åt olika håll. Det har varit obehagligt men jag kommer framöver att t ex låta honom märka att jag sett honom (i dagsläget vet jag inte hur han ser ut, längd, ålder – har bara sett honom bakifrån) och köra verbal scanning. Jag är intresserad av att ta del av material om teorin, om ni har färdigt eller om ni kan hänvisa till något.

 

Bäst av allt var ändå ”tipsrundan” (vilket namn, vilken underdrift!). Den var verkligen obehaglig och oväntad, vilket var suveränt eftersom det ju är så det är i verkliga livet om det händer något. Att få testa det under trygga förhållanden är fantastiskt bra – jag vill ha mer av den sortens träning framöver.

Imponerande! Dock så var överfallet i                 den mest obehagliga situationen för min del, den går jag fortfarande igenom i tanken. Dels för att jag aldrig tänkt på att just en              kan vara ett riskställe. Jag har tänkt att ”jag är ju sällan ute sent på natten ensam” men missat andra risker.                                                        , vilket i efterhand är skrämmande när jag tänker på det. En man med onda avsikter kan ha enorm styrka, vilket jag blev påmind om där. På nolltid hade han dragit ner mig på golvet (vadderat, som             sällan är i verkligheten) och jag blev helt överrumplad trots att jag ändå var beredd inför övningen. Dessutom såg jag inte vem figuranten var vilket kanske påverkade något. MEN det var den situationen som faktiskt gav mig mest och som plockat fram mest urstyrka i mig! Mer sånt! Figuranterna var ovärderliga i detta och i andra övningar där de säkert fick utstå en del. De förtjänar så mycket cred som ställer upp på det här – tror vi alla på plats glömde a tt tacka även dem. Hälsa dem att deras insats var guld värd och jag beundrar det som de gör.

 

Som sagt, en värdefull dag och ni ska ha obegränsat med beröm för en väl genomförd kurs på alla sätt. Varmt tack!

 


Comments are closed.